Saturday 19 February 2011

Roasted Butternut Squash Delight

I love butternut squash, pumpkin, and all this winter squashes that you can eat only with a spoon. The sweet and nutty flavours always go well with cheese and if roasted, I can't even tell!!!
Well, so get the ingredients ready and try some:
1 medium butternut squash
1 full ramekin of courgette
1 ramekin of yellow pepper cut in squares
1 ramekin of chopped shallots
1 ramekin of chopped leek
1 ramekin of cherry tomatoes cut in halves
1 ramekin (one ball) of sliced mozzarella
20g of flaked almonds
A sprinkle of chili flakes (or powder)
4 tbsp of olive oil
1 tsp of balsamic vinegar
1 tsp of turmeric
1/2 tsp of garlic paste
1 tbsp of Parmesan cheese
1 tbsp of bread crumbs
Salt and pepper to taste
Heat the oven to 200 degrees Celsius. Half the butternut squash and scoop out the seeds with a spoon. Cut the flesh of the squash in criss-cross as in the picture.
Mix in a cup 2 spoons of the olive oil, all the balsamic vinegar, turmeric and garlic paste, and brush the mixture over the squash. Put them in a tray, covered with tin foil and place it in the oven. Meanwhile, prepare the filling in another baking tray adding the courgettes, shallots and yellow pepper, a sprinkle of chili, salt and pepper to taste and the other 2 spoons of olive oil mixing them together and also placing them in the oven for 15 minutes.
When the 15 minutes have passed, uncover the squash halves and set the timer for another 10 minutes. After these 10 minutes, add to the filling the tomatoes, leeks and almonds and set the timer again for another 12 minutes.

Take everything from the oven, place the filling on the top of the squash halves, the mozzarella and sprinkle with some Parmesan and bread crumbs. And bake for another 10 minutes or until the bread crumbs are golden.
It is delicious with a rocket salad seasoned only with balsamic vinegar, olive oil and salt. And also really good company for a pinot noir glass...
Hope you enjoy!!!

Deleite de Abóbora Assada

Eu adoro abóbora, cabotiá, de todas as variedades de vegetais que você pode comer só com uma colher. Os sabores doce e de nozes das abóboras sempre vão bem com queijo e torradas, bem, não posso nem falar a respeito que minha boca enche d'água! Bem, então deixe os ingredientes prontos e experimente:

 

1 abóbora média 
1 ramekin cheio de abobrinha (courgette)
1 ramekin de pimentão amarelo cortado em quadrados 
1 ramekin de cebola (do tipo shallots) picada 
1 ramekin de alho-poró picado
1 ramekin de tomates cereja cortados em metades 
1 ramekin (uma bola) de mussarela em fatias 
20g de amêndoas em flocos 
Uma pitada de pimenta em flocos (ou pó) 
4 colheres de sopa de azeite 
1 colher de chá de vinagre balsâmico 
1 colher de chá de açafrão 
1/2 colher de chá de pasta de alho 
1 colher de sopa de queijo parmesão 
1 colher de sopa de farinha de pão - ideal e se vc pegar uma fatia de pão de forma e bater no multiprocessador
Sal e pimenta-do-reino a gosto 
Aqueça o forno a 200 graus Celsius. Corte a abóbora no meio e retire as sementes com uma colher. Corte a polpa da abóbora em cruz como na foto. 
Misture em uma xícara 2 colheres de sopa de azeite de oliva, todo o vinagre balsâmico, a pasta de alho e o açafrão, e pincele a mistura sobre as metades da abóbora. Coloque-as em uma forma, cubra com papel alumínio e coloque no forno pre-aquecido. Enquanto isso, prepare o recheio em outro tabuleiro adicionando a abobrinha, cebola e pimentão amarelo, uma pitada da pimenta em flocos, sal e pimenta-do-reino a gosto e as outras 2 colheres de azeite, misture tudo e coloque também no forno marcando 15 minutos no timer.
Quando passarem os 15 minutos, descubra as metades da abóbora e coloque mais 10 minutos no timer. Após esses 10 minutos, acrescente ao recheio os tomates, alho-poró e amêndoas e de volta ao forno para mais 12 minutos.

Tire tudo do forno, coloque o recheio em cima das metades de abóbora, cubra com a mussarela e polvilhe com queijo parmesão e as migalhas de pão. E asse por mais 10 minutos ou até as migalhas de pão dourem
É delicioso com uma salada de rúcula temperada apenas com vinagre balsâmico, azeite e sal. E também é ótima companhia para uma boa taça de pinot noir ... Espero que você goste!

Friday 18 February 2011

Gratin or Pie?

For this cold days, there's nothing better than prepare the food, sit in the sofa waiting the oven to cook the prepared food for you. This is the kind of dish you can prepare in advance and leave it in the fridge until the time you fancy it (but don't leave it in the fridge for a day, if you need, bake it first, leave it to cool and pop it in the fridge, so you can it bits warmed in the microwave).
This gratin, or pie, or whatever you want to call it, is very easy to do and delicious to eat.
You will need:
1 big potato - or 2 if you don't want to use sweet potato
1 sweet potato
250g chopped chorizo - Spanish sausage
200g of leek
200ml of double cream
Salt, pepper and garlic paste to taste
Parmesan cheese to sprinkle on the top
Heat the oven to 200 degrees Celsius (180 fan/gas 6). Slice the potatoes (regular and sweet) in thin disks. Grease the bottom of an ovenproof dish with butter (and garlic paste) and place some of the potatoes disks to cover the bottom of the dish.
 
Season with very little salt and pepper (consider that the chorizo is salty and will release its juices) and layer with chorizo and leek.
Repeat the process of layering over again (potatoes, seasoning, chorizo and leek).
The last layer has to be of potato.
Sprinkle the Parmesan on the top and pour the double cream over the pie, making sure it enters the little holes to spread over all the layers of the gratin/pie.
Cover the dish with kitchen foil and put it in the middle shelf of the oven to cook for 30 minutes covered and 20 more minutes after you take the kitchen foil cover off.
The result will look something like this:
And if you like it as my husband and I do, after 40 minutes you might have a dish like this (which I finished next day):
Delicious with a white wine (pinot grigio or sauvignon blanc)!!! Hummmmmmmmm!

Gratinado ou Torta?

Para este dia frio, não há nada melhor do que preparar a comida, sentar no sofá esperando o forno cozinhar a comida pra você. Este é o tipo de prato que você pode preparar com antecedência e deixar na geladeira até a hora que você tiver com fome ou vontade (mas não o deixe na geladeira por um dia, se precisar, cozinhe primeiro, deixe esfriar e depois coloque na geladeira, dai então você pode comer os pedaços aquecido no microondas). Este gratinado, ou torta, ou o que você quiser chamá-lo, é muito fácil de fazer e delicioso para comer. Você vai precisar de:
1 batata grande - ou duas, se você não quiser usar a batata doce 
1 batata-doce 
250g de chouriço picado - salsicha espanhola 
200g de alho-poró 
200ml de creme de leite 
Sal, pimenta-do-reino e pasta de alho a gosto 
Queijo parmesão para polvilhar no topo 
Aqueça o forno a 200 graus Celsius (gás 6). Corte as batatas (regular e doce) em discos finos. Unte o fundo de um pirex com manteiga (e pasta de alho) e colocar alguns dos discos de batata para cobrir o fundo do prato.
Tempere com muito pouco sal e pimenta-do-reino (considerar que o chouriço é salgado e irá liberar seus caldo) e faça uma camada com chouriço e alho-poró por cima.
   
Repita o processo de camadas de novo (batatas, tempeiro, chouriço e alho-poró).
A última camada deve ser de batata. 
Polvilhe o parmesão ralado em cima e despeje o creme de leite sobre a torta, fazendo com que ele entre nos orifícios espalhando-se por todas as camadas do gratinado/torta.
Cubra o oirex com papel alumínio e coloque na prateleira do meio do forno para assar por 30 minutos coberta e mais 20 minutos depois de descoberto.O resultado será algo parecido com isto: 
 
E se você gosta dele como meu marido e eu, depois de 40 minutos você pode ter um prato como este (que eu terminei no dia seguinte): 
Delicioso com um vinho branco (Pinot Grigio ou sauvignon blanc)! Hummmmmmmmm!

Tuesday 15 February 2011

Valentine's Dinner

I am a very lucky woman as I have found my perfect valentine. For me, valentine is someone that loves you with no fear, restriction, pride and you love this person back the same way.
This someone loves you for who you are and what you represent for him/her. And as already said in Moulin Rouge: "the best thing in life to learn is to love and be loved in return".

On the Valentine's Day I prepared my one a special dinner which I will describe here:
THE STARTER
Rocket, pear and blue cheese salad.

THE MAIN
Roasted sweet pepper filled with baked rice and aspargus.

THE DESERT
Chocolate soufle.

What did you have on your Valentine's dinner? Please comment.
And if you want to know any of the recipes on this post, just let me know which one!
And HAPPY VALENTINE'S to everyone!!!

Saturday 12 February 2011

Delicious Meat Balls or Yummy Burger?

I know I've been a little bit off, but I have reasons to it. I've been searching for jobs as well as researching for new recipes. I have found some stuff that might be worthy doing, but I thought I should give a go on my easy home made little things such as meat balls (which I use the same recipe for my burgers) and people here love them!
When the kids are around I fill the meat balls or burgers with cheddar cheese and they adore them!
It is also suitable to freeze and I leave there for a month or so and will work just as good.
So, to the recipe:
800g of mince meat
1/2 a medium onion finely chopped
1 egg
1 tsp of smoked paprika
1 tsp of dried oregano
1 tsp of ground coriander seeds
A pinch of ground nutmeg
A pinch of finely chopped chives and parsley - I normally cut a big bunch and freeze them
Salt and pepper to taste - for this amount of meat I used 2 tsp of salt
And plain flour if needed
Start mixing all the ingredients and knead it as if it was a bread dough. If the mixture is too wet, add a spoon of plain flour and knead it again until well combined. You have to be able to make a little meat ball and it won't crumble.
This recipe I've made to freeze and not waste my meat, so I cooked some to show the end result and I also took a picture of how I freeze them. So there you go:
To cook, heat a frying pan with a tbsp of olive oil and put as much or as little meat balls you would like (for burger, use less olive oil). Fry the ball on each side, moving them around from time to time to seal for about 3 minutes, put the heat down and cook a little bit more if you like it medium rare to well cooked. If you fancy any sauce, this is the point to add it.
To freeze I separate the layers with cling film. Hope you like it!

Deliciosas Almondegas ou Yummy Burger?

Eu sei que estive um pouco fora, mas tenho razões para isso. Eu estive à procura de emprego, bem como pesquisando novas receitas. Eu encontrei algumas que valem a pena fazer, mas eu pensei que deveria dar uma chance pra algumas de minhas fáceis receitas caseiras, como almondegas (bolas de carne) e eu uso a mesma receita para os meus hambúrgueres e as pessoas aqui amam! Quando as crianças estão por aqui eu recheio as almondegas ou hambúrgueres com queijo cheddar e eles adoram! É igualmente apropriado para congelar, eu deixo no congelador por mais ou menos um mês e fica tão gostoso como fresco.
Então, para a receita: 

 
800g de carne moída  
1/2 cebola média picada
1 ovo  
1 colher de chá de paprika defumada  
1 colher de chá de orégano  
1 colher de chá de sementes de coentro moida
Uma pitada de noz-moscada  
Uma pitada de cebolinha e salsinha picada - Normalmente eu cortar um bocado grande e congelo 
Sal e pimenta a gosto - para essa quantidade de carne eu usei 2 colheres de chá de sal  
E farinha de trigo se necessário  
Comece misturando todos os ingredientes e amasse como se fosse uma massa de pão. Se a mistura estiver muito molhada, adicione uma colher de farinha de trigo e amasse novamente até misturar bem. Você tem que fazer uma pequena bola de carne e não desmoronar.
Esta receita eu fiz para congelar, para não desperdiçar a carne que eu tinha na geladeira, por isso eu somente cozinhei algumas para mostrar o resultado final e também tirei uma foto de como eu congelo as almondegas e burgers. Então lá vai:
 
Para cozinhar, aqueça uma frigideira com uma colher de sopa de azeite de oliva e coloque as almondegas, tantas quanto você gostaria (de hambúrguer, use menos o azeite). Frite as almondegas de cada lado, movendo-as de vez em quando para selar por aproximadamente 3 minutos, coloque o fogo baixo e cozinhe um pouco mais se você gostar das almondegas médio pra bem cozidas. Se quizer cozinhá-las com molho, este é o ponto de adicioná-lo.
 
Para congelar eu separo as camadas com película aderente. Espero que vocês gostem!